Ga naar hoofdinhoud

Vrijwilligerswerk opent nieuwe deuren, ook voor jezelf!

Lize de Jonge klopte lang geleden aan bij Manteling met een hulpvraag, maar is inmiddels vrijwilliger. Ze schrijft columns over haar visie op mantelzorg, vrijwilligerswerk, actualiteit en meer. Lees hier haar meest recente column.

‘Met het doen van vrijwilligerswerk helpen we andere mensen in onze directe omgeving. Dat weten we allemaal. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat het ook voor jezelf nieuwe deuren kan openen?

In oktober van dit jaar deed ik vrijwilligerswerk voor een landelijke organisatie die zich inzet voor (ouders met) kinderen met een lichamelijke beperking. Sinds juni 2013 ben ik coördinator van het Ervaringsteam voor mensen met Spina Bifida en Hydrocephalus binnen deze organisatie. Als Ervaringsteam organiseerden wij een Ontmoetingsweekend voor hen, waarbij ontspanning, ontmoeting en spel centraal stonden. Het was een geweldig weekend en alle aanwezigen genoten enorm.

Het hele weekend was bijzonder maar op zondagochtend gebeurde er iets heel speciaals. Het gezin waarmee ik een huisje deelde, heeft een dochter van 5 met Spina Bifida en Hydrocephalus. Eerder in het weekend vertelde de moeder dat haar dochter ontzettend veel baat heeft bij het luisteren naar muziek. Ze wordt er rustig van en beide ouders hebben echt het idee dat het hun dochter helpt in haar ontwikkeling. Die zondagochtend ging ik samen met moeder en dochter even een frisse neus halen. Even weg van de drukte van de dag. We gingen in het gras zitten en ik vroeg haar of ze het leuk vond als ik een liedje voor haar zou zingen. Er volgde een volmondig “ja!”. Ik begon te zingen, het nummer “Change will come”. En toen gebeurde het. Dochterlief ontspande helemaal en genoot zichtbaar van het zingen om haar heen. Het was zo’n bijzonder moment! Dat muziek mooie momenten kan brengen dat wist ik, maar dit was wel heel speciaal. Allemaal enigszins ontroerd door het mooie moment gingen we terug naar ons huisje en vervolgden we het dagprogramma.

Het bijzondere moment liet mij niet meer los. Hier moest ik echt iets mee. Hoe mooi zou het zijn als ik het werken met gehandicapte kinderen, iets wat ik al heel lang graag wil, kan combineren met mijn allergrootste passie; zingen! Bij thuiskomst ben ik gelijk gaan zoeken naar studiemogelijkheden. En vrij snel had ik het gevonden, Creatieve Therapie voor kinderen. Een therapievorm waarbij een kunstvorm zoals dans, muziek, theater of beeldende kunst wordt ingezet om de ontwikkeling van kinderen met een handicap te stimuleren. Ik verbaas me er nog regelmatig over dat zo’n klein meisje mij heeft laten inzien wat ik wil gaan doen in de nabije toekomst. Medio februari verwacht ik met de opleiding te kunnen starten.

Mijn vrijwilligerswerk heeft er dus voor mij toe geleidt dat ik mijn carrièredroom heb ontdekt. Hoe mooi is dat!? Onderzoek wijst uit dat vrijwilligerswerk veel nieuwe deuren opent. Het kan helpen bij het vinden van een nieuwe baan, activeert talenten waarvan je niet wist dat je ze had, brengt je in contact met mensen en netwerken waarvan je daarvoor het bestaan niet wist, kortom een hele goede reden om vrijwilligerswerk te gaan doen.

Ben je nog geen vrijwilliger bij Manteling, meld je dan nu aan als vrijwilliger bij Manteling via 0118-553530.’

-Lize de Jonge

Back To Top